Το παρόν ιστολόγιο είναι μια πρωτοβουλία των μελών του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας με στόχο την έκδοση ενός διαδικτυακού περιοδικού λόγου, προβληματισμού και ενημέρωσης στις διάφορες εκφάνσεις της πολιτικής, περιλαμβανομένης της οικονομίας, των κοινωνικών προβλημάτων και του πολιτισμού. Είναι η θέση μας ότι αληθινή δημοκρατία μπορεί να υπάρξει μόνο όταν υπάρχουν ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες, των οποίων η άποψη λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Είναι επίσης θέση μας ότι ο ρόλος των πανεπιστημιακών και των ερευνητών είναι να παρεμβαίνουν στα κοινωνικά δρώμενα και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία ζουν.

Το Κέντρο Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας εξέδιδε το ιδιαίτερα επιτυχημένο κυπριακό περιοδικό «Σύγχρονη Άποψη» κατά την διάρκεια της περιόδου Απριλίου 2008-Σεπτεμβρίου 2010 (αρχείο των τευχών μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://magazine.apopsi.com.cy/). Την συντακτική ομάδα του περιοδικού αποτέλεσαν άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά την μεταπολίτευση στην Ελλάδα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, άνθρωποι της γενιάς που ονομάσαμε «γενιά του Δεν Ξεχνώ». Απώτερο σκοπό μας συνιστούσε η συμβολή στην υποβολή μιας πρότασης ανανέωσης του πολιτικού και επιστημονικού μας πολιτισμού, μέσα από αρθρογραφία, αναλύσεις, δοκίμια, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και έρευνα.

Με το παρόν ιστολόγιο η βασική συντακτική ομάδα του περιοδικού «Σύγχρονη Άποψη», μαζί με νέους συνεργάτες, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους ίδιους σκοπούς. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ευρώπη, ο κόσμος ολόκληρος, έχει μπει σε μια νέα εποχή. Συμβολικά επιλέχθηκε ως ημερομηνία έναρξης του ιστολογίου η 1η του Μάη του 2013, η επόμενη της ψήφισης του κυπριακού μνημονίου από την κυπριακή Βουλή, αλλά και παράλληλα μια ημερομηνία επετειακή για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την 1η του Μάη, εννέα χρόνια προηγουμένως, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισότιμο μέλος, με ελπίδες και προσδοκίες που ως επί το πλείστον διαψεύστηκαν.

Σκοπός μας είναι να είμαστε παρόντες στα γεγονότα. Πιστεύουμε στη διαφάνεια και στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να γνωρίζει όσα τον αφορούν. Δεν σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε ούτε ως συμπολίτευση, ούτε ως αντιπολίτευση, είτε στην Κύπρο, είτε και στην Ελλάδα. Δεν πιστεύουμε όμως στην ουδετερότητα. Πιστεύουμε ότι ο επιστήμονας δεν έχει περιθώριο να είναι ουδέτερος, ούτε καν σε θέματα ορολογίας. Θα ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ και θα την εκφράσουμε σε όλους τους τομείς: για την πολιτική, την οικονομία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το περιβάλλον, την κοινωνία, την τεχνολογία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Για εμάς το παρόν ιστολόγιο δεν είναι απλά ένα διαδικτυακό περιοδικό. Συνιστά πρωτίστως ένα όραμα για μια καλύτερη κοινωνία.

Έχουμε Άποψη

Σχόλια

Σχόλια